1e Teams gemeenteraadsvergadering

© VVD Boxtel



3-2-2021
Gisteravond was de eerste officiële raadsvergadering van de nieuwe gemeenteraad. En dus voor onze fractie de eerste échte bijeenkomst als nieuwbakken raadsleden. Om te moeten aftrappen via een digitale (teams)meeting is niet ideaal natuurlijk, maar wel logisch.
Een van de onderwerpen: OZB tarieven 2021. Eigenlijk bestaat dit uit twee gedeeltes. Ten eerste moesten de tarieven voor Esch, voormalig gemeente Haaren, nog gelijk worden getrokken met de tarieven in Boxtel. Voor de woningbezitters in Esch is dat een klein voordeel, want Boxtel kent een iets lager tarief dan Esch/Haaren. Voor eigenaren van panden anders dan woningen, is het voor Esch een nadeel want de Boxtelse tarieven liggen hoger. VVD vindt het jammer dat deze stijging niet door Haaren aangekondigd was aan de betrokkenen. Desondanks is het een logische consequentie van de herindeling.
Ten tweede de stijging van de OZB voor de hele gemeente. Deze tariefsverhoging werd in 2020 bij de begrotingsbehandeling van 2021 door de vorige gemeenteraad vastgelegd als een “trendmatige” verhoging van de begrote opbrengst met 3,1%. Omdat WOZ wáárdes over het algemeen ook gestegen zijn, stijgt het OZB tarief uiteindelijk met een lager percentage.
Wij hebben hiermee ingestemd, maar we zullen bij het aanstaande coalitieakkoord en in de kerntakendiscussie extra alert zijn op verdere stijgingen, óók als ze worden gepresenteerd als enkel ‘trendmatig’. Dat geeft ruimte voor interpretatie.
Verder zijn er moties besproken. Een daarvan was het stopzetten van die kerntakendiscussie. Daar hebben we tegengestemd. We waren het met de indieners eens dat er best de nodige kritiek te leveren valt op de huidige burgerenquête, maar het stopzetten – en opnieuw beginnen – kost ook geld. Bovendien zou dat niet netjes zijn naar de mensen die al wel de moeite genomen hebben om mee te denken over de financiële toekomst van Boxtel. Wel moeten we na afloop het hele proces nog eens goed evalueren. In de toekomst moet dit beter.