Onze input op Regionale Energie Strategie (RES)

Lisa - raadsvergadering

© VVD Boxtel

Gisteren zeiden we al dat er behoorlijk wat politieke zaken behandeld werden deze week. Zo ook de Regionale Energie Strategie.
De ‘RES’ is een complex vraagstuk. Enerzijds is het een visiedocument waarin de mogelijkheden van energiebesparing en opwekking op hoofdlijnen worden verkend. Anderzijds moeten we voorkomen dat gebieden die nu het stempel ‘zoekgebied’ hebben (voor zonneveld of windmolens) zónder overleg of politieke discussie al definitieve locaties worden. Dus een gezamenlijke regionale visie is als uitgangspunt prima, maar voor concrete projecten hoort de politiek het laatste woord te hebben.
De omgeving van het Wilhelminapark is zo’n zoekgebied, voor windenergie. Aanwonenden hebben massaal bezwaar gemaakt. Diverse natuur- en milieuorganisaties ook. En onze buurgemeente St.Michielsgestel heeft al eerder besloten géén windmolens op en nabij dat gebied te willen. In ieder geval niet tot 2030.
Daarom hebben wij een amendement van CDA Boxtel gesteund, waarin ook de Boxtelse politiek opgeroepen wordt het Wilhelminapark uit te sluiten als zoekgebied voor windmolens.
Tegelijkertijd heeft het ook geen zin het Wilhelmina park zogezegd ‘ af te sluiten’ en daarmee de zoektocht naar andere locaties opnieuw te openen. Om tal van redenen is al gebleken dat wij als Boxtel die locaties niet hebben. De genoemde milieu- en landschapsbezwaren gelden immers ook in de andere buitengebieden van Boxtel, waar bovendien ook nog de radar van vliegveld Eindhoven niet verstoord mag worden.
Het amendement werd alleen door CDA en ons gesteund. Daarom hebben wij uiteindelijk voor de RES gestemd puur als visiedocument, met onze expliciete toelichting – een “stemverklaring” – dat we in de toekomst concrete plannen altijd individueel, per project dus, zullen beoordelen.