VVD stelt schriftelijke vragen over camera toezicht in het centrum

23 juni:

Naar aanleiding van meerdere vernielingen in het centrum van Boxtel, hebben wij schriftelijke vragen ingediend.
Wij willen weten wat de vernielingen de gemeente kosten en of die kosten verhaald worden op de daders.
En we zijn benieuwd welke maatregelen het college neemt om de vernielingen zoveel mogelijk te voorkomen en om daders te pakken. Er hangen bijvoorbeeld al camera's in het centrum, wat de VVD betreft kunnen die intensiever worden gebruikt.

UPDATE 19 juli: We hebben een teleurstellende reactie gekregen op onze vragen over de vele vernielingen van de laatste tijd. In het centrum van Boxtel hangen camera's die niet vaker aan worden gezet. Van de ene kant begrijpen wij dat vernielingen niet direct de openbare orde aantasten en het privacy argument. Van de andere kant denken wij dat deze vernielingen wel degelijk een onprettig en onveilig gevoel geven. Denk maar aan mensen die in de omgeving wonen. Bovendien zal het vaker inzetten van cameratoezicht ook de pakkans vergroten, wat een afschrikkende werking heeft. Een camera die niet aanstaat, heeft dat niet.
Een voorzichtige schatting is dat al het vandalisme zowel binnen als buiten het centrum, de gemeente jaarlijks €130.000,- kost. Dit wordt helaas maar zelden verhaald op de dader. Wij willen dat die kosten wel verhaald worden. En het gaat ook om het rechtvaardigheidsgevoel dat de veroorzaker een passende straf verdient.
Wij zullen na het zomerreces de gemeente oproepen te onderzoeken op welke manier die camera's toch vaker aankunnen en welke andere mogelijkheden er zijn om de pakkans te vergroten.