Raadsvergadering over de begroting

Het is november, dus het was weer tijd voor het debat over de gemeentelijke begroting (2023).

De hoofdlijnen van ons betoog:

-Financieel gaat het op het eerste gezicht redelijk goed, maar toch gaat het gemeentebestuur volgens de VVD niet op de juiste manier met financiële meevallers om.

- We moeten de druk opvoeren om meer woningen te bouwen. Teveel projecten staan stil. 

- Op de grote politieke onderwerpen is er te weinig echt debat. We hebben vergeefs geprobeerd een discussie in gang te zetten over de financiële langetermijnvisie, over Greentech en over het VAB beleid (Vrijkomende Agrarische Bebouwing). 


Financiën

De gemeente houdt de komende jaren jaarlijks enkele miljoenen over. Maar dat halen we alleen als we de bezuinigingen doorzetten die we vorig jaar met de ‘kerntakendiscussie’ in gang hebben gezet. Voor 2022 heeft het college alvast besloten een deel van de bezuinigingen weg te strepen. En dat is zorgelijk voor de langere termijn. Als je eenmaal, zoals nu, een meevaller vanuit de landelijke overheid gebruikt om lokale bezuinigingen niet door te voeren, dan ligt het voor de hand dat die bezuinigingen ook de komende jaren niet worden gehaald. Bovendien is het terugdraaien van bezuinigingen ‘bij meewind’ niet eerlijk ten opzichte van alle mensen en organisaties die de eerste klappen van de bezuinigingen wel hebben gehad. 

Daarom moet de gemeente de huidige meevallers niet zomaar gebruiken om de eerdere koers terug te draaien. Het punt is dat die bezuinigingen tot stand kwamen na een lange voorbereiding – de zogenaamde kerntakendiscussie. Hoewel wij veel kritiek hadden op het toen gevoerde proces, blijft het principe onveranderd: als de financiële situatie nu rooskleuriger (b)lijkt, dan zouden we als politiek een nieuw debat moeten voeren over de lange termijn en wat we financieel verantwoord vinden en wat niet. En dat gesprek komt vooralsnog niet op gang.


Woningbouw

Woningbouw blijft achterlopen. De grote bouwprojecten in bijvoorbeeld Liempde en Lennisheuvel staan stil. En in Boxtel is er straks na Heem van Selis geen grootschalig nieuw bouwplan. Dat is zorgelijk en dat roept de VVD al jaren. We werden daarin gesterkt door een onlangs uitgebracht rapport waarin Boxtel tot 2030 1.980 extra nieuwe woningen moet bouwen om te voldoen aan het zogenaamde ‘ambitiescenario’. De VVD verkiezingsleus “2.000 woningen erbij”, zat kortom erg dicht bij de boodschap van het onderzoeksrapport. 

De oplossing? In alle eerlijkheid hebben wij zulke aantallen ook niet van vandaag op morgen gebouwd. En we vertrouwen erop dat de wethouder(s) eraan trekken. Toch zien we als VVD meer kansen. We horen met name van bewoners aan de randen van de dorpen, dat ze al jaren met de gemeente in gesprek zijn. De VVD vindt dat ondanks bestaande beperkingen bij bouwen aan dorpsranden, er veel meer resultaat uit dit soort gesprekken moet worden gehaald. Niet jarenlang aftasten en afhouden, maar tot een concreet doel komen. Samen met eigenaren en andere overheden.


Greentech

We kaarten op bijna elke raadsvergadering aan dat het echte politieke debat op de grote onderwerpen te weinig plaatsvindt. Dat zeiden we eerder dit jaar bij de huisvesting van arbeidsmigranten. En bij de begroting hebben we via een Motie geprobeerd een debat op gang te brengen Greentech op bedrijventerrein Vorst B. Helaas zonder resultaat. Het college betrekt ons, de gemeenteraad, niet bij de planvorming.

Dat is zorgelijk. Want het gaat niet om zomaar een klein stukje bedrijfsgrond! Daarom wil de VVD een debat vóórdat het als een bestemmingsplan bij de gemeenteraad ligt. In de praktijk zijn dat namelijk documenten waarop de raad nauwelijks inhoudelijke invloed heeft. Welk type bedrijven zich straks op Vorst B  gaat vestigen, bepaalt letterlijk voor decennia het aangezicht van Boxtel. Na Vorst B heeft de gemeente immers geen grote ontwikkellocaties van bedrijfsgrond meer. Tot onze spijt wilde de wethouder niet ingaan op de wens van de VVD om een politieke avond over dit onderwerp te houden!


Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB)

Hetzelfde geldt voor Vrijkomende Agrarische Bebouwing. Omliggende gemeentes hebben daar visies voor ontwikkeld, Boxtel nog niet. Wij als VVD vragen hier al langer om. De wethouder zegt dat het in de tweede helft van 2023 wordt opgepakt. In onze ogen kan dat sneller, maar een motie om dat sneller te doen heeft de wethouder afgeraden. Het gaat daarbij niet alleen om de snelheid, maar zeker ook om de inhoud. De VVD wil dat we als de politiek de (on)mogelijkheden bepalen voor kleinschalige bedrijvigheid en/of woningbouw in het buitengebied. Wij zien daar in ieder geval kansen voor. Dat geeft een stoppende boer een ‘exit’, en het houdt het buitengebied levendig. En woningen hebben we uiteraard keihard nodig! Kortom ook is hier om diverse redenen politieke meningsvorming het startpunt van beleid, en niet – wat we vrezen – in de tweede helft van 2023 een beleidsstuk waar de gemeenteraad pas aan het eind van een proces “ja of nee” op mag zeggen.