Woningbouw - raadsvergadering juli 2023

© VVD Boxtel

 Woningbouw 

De VVD is erg blij met de nieuwe plannen voor woningbouw. We zijn een oppositiepartij, maar we hebben de wethouder toch een met een knipoog een compliment gegeven. Hij heeft als doel om 2.300 nieuwe woningen te bouwen, waarvan 1.300 huizen al in de periode tot 2027. En dat is zelfs hoger dan het VVD verkiezingsprogramma waarin wij 2.000 woningen hebben genoemd. Ambitieus! Maar wel goed dat Boxtel lef toont op dit dossier. Met zulke aantallen worden de Boxtelse doelen door ontwikkelaars en, niet onbelangrijk, de provincie serieus genomen. Voor de VVD zijn deze ambities passend bij onze gemeente: een centrale ligging bij de A2, volop natuur om ons heen, en drie grote steden binnen 20 minuten te bereiken met zowel de auto als de trein.  

 

Maar we hadden ook een aantal punten van kritiek. Zijn er wel genoeg plekken waar we kunnen bouwen?  

 

Op dit moment zijn er onvoldoende (grootschalige) locaties, dus de gemeente zal snel aan de bak moeten. De VVD kent particuliere grondeigenaren en professionele ontwikkelaars die graag met de gemeente  in gesprek gaan. We moeten daarbij de heilige huisjes’ durven te benoemen. In de omgeving van de Keulsebaan lijkt plek om te bouwen, evenals in Liempde tussen de snelweg en de westkant van het dorp –  de akkers tussen de sportvelden en de voormalige milieustraat. 

 

Vorig jaar heeft de VVD samen met Balans, het college verzocht om bij wijze van experiment een deel van het ambtelijke werk rondom bestemmingsplannen aan de initiatiefnemer/ontwikkelaar zélf over te laten. Onlangs hebben we met schriftelijke vragen gevraagd hoe het ervoor staat. Het college antwoordde dat ze één experiment op dit vlak hebben gedaan, maar dat dat niet echt bevallen is. Wij vinden één pilot wel erg weinig om daar conclusies aan te verbinden, maar helaas lijkt de wethouder niet echt van plan om het vaker te proberen.