Laatste vergadering zomerreces - Kadernota 2024

Inmiddels is het zomerreces weer voorbij, we doen nog even een terugblik naar de laatste gemeenteraadsvergadering van eind juli.

In de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie heeft de gemeenteraad de ‘Kadernota 2024’ besproken – zeg maar alvast een vooruitblik naar 2024. Hieronder een overzicht van de VVD standpunten.

 

  1. 1)De gemeenteraad heeft de laatste tijd op veel politiek gevoelige dossiers nauwelijks invloed kunnen uitoefenen. Als raadsleden hebben wij géén stem gekregen in toekomstige locaties van flexwoningen (15 jaar! ), huisvesting arbeidsmigranten (15 jaar!) of zonneparken. Wij als VVD zijn daar al vaker kritisch over geweest richting het Boxtelse bestuur. Daarom hebben we het wederom gehad over het belang van openbare besluitvorming bij gevoelige kwesties, dit keer  t.a.v huisvesting van asielzoekers. Met het oog op de toekomst, is het waarschijnlijk dat we als gemeente voor nog meer opvangplekken moeten zorgen – van Oekraïners tot ‘overige’ asielzoekers. Via een motie heeft de VVD opgeroepen om de beslissing hierover aan de gemeenteraad te laten. Helaas heeft geen enkele andere politieke partij ons hierin gesteund. Wat concreet betekent dat het college dergelijke locaties zal aanwijzen, en er dus geen openbare besluitvorming over zal komen.

 

  1. 2)Een modern en veelzijdig buitengebied. Alle partijen in de gemeenteraad hebben ingestemd met de VVD motie. Wij vonden dat er in de Kadernota alleen gekeken werd naar innovatieve landbouw en natuurontwikkeling. Dat is voor ons te eenzijdig. Als het aan de VVV ligt, dan is er in het buitengebied ook behoefte aan economische ontwikkeling en bedrijvigheid, dienen we ook rekening te houden met een (sociaal) veilig buitengebied en op sommige plekken kan best (kleinschalige) woningbouw worden gestaan. Gelukkig vond de wethouder dat ook, en hebben alle partijen ingestemd met onze motie.

 

  1. 3)Veiligheid. We hebben een motie ingediend waarin we de gemeente oproepen extra BOA’s in te zetten. Te denken valt aan handhaving op (drugs)overlast en diverse verkeers­overtredingen – zoals het negeren van eenrichtingsverkeer, vrachtwagenverboden en te hard rijden. De burgemeester heeft geen concrete toezegging gedaan, maar hij heeft aangegeven dat er straks bij de Begroting 2024 een plan klaar is voor wat wenselijk is op het gebied handhaving en boa’s. De VVD zal dit scherp in de gaten houden. We hebben het college ook gevraagd om met de politie en (horeca)ondernemers in gesprek te gaan over het toenemend aantal incidenten tijdens en na het uitgaan. Gelukkig heeft de burgemeester geantwoord dat dit een standaard onderwerp van gesprek is tijdens het horeca-overleg. Maar op de VVD suggestie om cameratoezicht te overwegen is de burgemeester helaas (nog?) niet ingegaan.


  1. 4)Financieel. Gezien al het geld dat de gemeente overhield, heeft de wethouder financiën op verzoek van de VVD toegezegd dat de OZB in 2024 niet meer omhoog gaat dan de jaarlijkse trendmatige verhoging.

 

  1. 5)Financieel. Uit de jaarrekening 2022 blijkt dat de gemeente veel geld over hield; totaal ongeveer € 8 miljoen. Net als veel andere gemeentes, kreeg Boxtel extra geld van de landelijke overheid. Maar de gemeente hield óók zoveel over, vanwege niet-uitgegeven eenmalige budgetten. Het gaat dan om € 4,5 miljoen! De VVD is dus kritisch op wat de gemeente (niet) uitvoert. Als het aan de VVD ligt: geen geld reserveren voor incidentele zaken die we in de praktijk toch niet uitvoeren. Zonde van alle moeite. Wat Boxtel volgens de VVD wel moet doen: geld opzij zetten voor de grote projecten zoals Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) en andere verkeersoplossingen.

 

  1. 6)Onzinnig plan van vrijwillige ondernemersbelasting. Het college kwam bijna 2 jaar geleden, bij de begroting van 2022, met het voornemen om bij de ondernemers in de ‘dagjes sector’ een soort vrijwillige toeristenbelasting te vragen. De VVD zag hier toen al niks in, en dat is nog steeds zo. De wethouder kon vertellen dat deze belasting nog niet is uitgewerkt, maar wel nog steeds in de plannen zit – van de ‘bezoekerseconomie’.

 

  1. 7)Bestuurlijke toekomst. Op initiatief van Balans, heeft een meerderheid van de Boxtelse politieke partijen om een onderzoek gevraagd naar de bestuurlijke toekomst van Boxtel. De VVD heeft dit niet gesteund. De motie van Balans kondigde zich de afgelopen maanden via de media eigenlijk al aan, want die partij is telkens kritisch op de ambtelijke samenwerking met St.Michielsgestel (via MGD). Wij als VVD hebben gezegd dat we eerst in het presidium (het overleg van fractievoorzitters) gaan verkennen of, waarom en met welke onderzoeksvraag het überhaupt zinvol is om over  toekomst van Boxtel te praten. Het heeft geen toegevoegde dat er nu “politiek wordt gemaakt”. Voordat je het weet, zit je midden in een onderzoek waarop je zelf geen sturing hebt. Bovendien is de politiek in buurgemeente St.Michielsgestel veel minder kritisch op het functioneren van MGD. Die ervaring moet sowieso worden meegenomen in het startpunt van een eventueel onderzoek. Er waren kortom genoeg reden om op de remmen te trappen.

 

  1. 8)Openbare toiletten. Op initiatief van PvdAGroenlinks, hebben we samen met die partij een motie ingediend waarin we het bestuur oproepen de mogelijkheden van een openbaar toilet in Boxtel te onderzoeken. Er zijn al diverse ondernemers die hun toilet beschikbaar stellen. Maar dat is niet bij alle inwoners en bezoekers van het centrum bekend. En soms kan het ook buiten (reguliere) openingstijden prettig zijn als er een toilet in de buurt is. Vandaar dat we het college gevraagd hebben wat er nog meer mogelijk is op dit gebied. Alle politieke partijen stemden daarmee in.

9   

  1.  9) De Braken. Een hoofdpijndossier. De afgelopen jaren heeft de VVD regelmatig aan de wethouder gevraagd hoe de toekomst van de sporthal eruit ziet. Vaak werd beloofd dat er ‘nog dit jaar’ duidelijkheid zou komen, maar dat bleef telkens uit. In de tussentijd hebben wij ook met de eigenaar van de sporthal gesproken over wat volgens hem de (on)mogelijkheden zijn voor alle sportverenigingen. Gelukkig werd twee weken ná de kadernota bekend dat de gemeente en de eigenaar van de sporthal er vooralsnog zijn uitgekomen, en dat de hal 2 jaar langer open blijft. Dat is fijn en goed, maar natuurlijk nog geen oplossing op de lange termijn. De VVD zal met het oog op de toekomst ná 2025, in gesprek blijven met zowel de wethouder als de eigenaar van de sporthal.