Omgevingsvisie

Het proces

We hebben stevige kritiek op hoe de omgevingsvisie tot stand gekomen is. Zo worden inwoners en bedrijven telkens om ‘participatie’ gevraagd, maar dat blijft bij algemeenheden.

Een voorbeeld: vanuit de ingediende “dromen en ambities” heeft Boxtel in 2040 voldoende nieuwe woningen, meer natuur, zijn alle verkeersproblemen opgelost en is de gemeente volledig energie-neutraal. Dat zijn ideaalplaatjes, zonder realiteitswaarde. Alleen al omdat grond en ruimte schaars zijn, kun je niet én het een (woonruimte) én het ander (natuurontwikkeling) willen én ook nog eens meer ruimte voor (duurzame) landbouw.

Wat ons als VVD hierin vooral stoort, is dat de gemeente met burger-participatie via “droombeelden” de burger niet serieus neemt. Mensen snappen heus wel dat er keuzes gemaakt moeten worden.

Ondernemen rondom ClassicParc

De VVD vindt het belangrijk dat er in de toekomst een nieuwe weg komt tussen de Schijndelseweg en de A2-afslag Liempde.

Volgens ons is het logisch om zo’n nieuwe verbindingsweg te combineren met een uitbreiding van de bedrijven rondom het huidige Classic Parc. Met een verdere ontwikkeling van bedrijfsgrond, kan de gemeente de aanleg van een nieuwe weg gedeeltelijk financieren. Waardoor er bovenal minder verkeer door Boxtel centrum komt!

De VVD heeft samen met BALANS en CDA een wijzigingsvoorstel ingediend, dat gelukkig door een meerderheid van de politiek werd gesteund dankzij D66 en Inbox.

Noordelijke randweg

Er wordt al járen gesproken over een randweg aan de noordkant, tussen Boxtel en Esch. Die randweg staat wel op het kaartje van de gemeentelijke Omgevingsvisie, maar lijkt daar vanuit de Kapelweg gezien ineens op te houden in de Langspier. En niet alleen op het plaatje, maar ook in de tékst wordt de ontsluitingsweg veels te voorzichtig benoemd. De VVD diende daarom samen met CDA en BALANS een amendement in om de randweg prominenter in de omgevingsvisie op te nemen.

Over dit amendement moet nogmaals worden gestemd – de stemming was 11-11.

Toekomstige Woningen: Bouwen in Boxtel Noord, Zuid en in Liempde

Wij vinden het goed dat de gemeente in Boxtel-Zuid – omgeving Liempdseweg en Keulsebaan – een gebied aangewezen heeft dat in de toekomst ontwikkeld kan worden.

De gemeenteraad heeft unaniem een amendement aangenomen om er op de middellange termijn te ontwikkelen in plaats van op langere termijn. Wij hebben deze wijziging gesteund, ondanks dat dit in hoofdzaak symbolisch is. Als daar snel ontwikkeld kon worden, was het lang gedaan. Het gebied is immers ooit eerder in beeld geweest. En vooral: maakt die net iets andere formulering écht verschil voor het tempo van ontwikkeling? Waarschijnlijk niet (veel). Van de andere kant biedt het gebied wel mogelijkheden, zeker als oer ok aan de andere (zuid)kant van de Keulsebaan gekeken wordt.

In deze discussie was het voor ons belangrijk dat Boxtel Noord het eerste ontwikkelgebied blijft. Niet dat daar per definitie geschiktere ruimte ligt. Maar voor de provincie is die kant van Boxtel ‘afweegbaar’, en dat is Boxtel Zuid nog niet. Het is voor de VVD niet verantwoord alle voorbereidingen voor de ontwikkeling van Boxtel Noord aan de kant te schuiven, nog voor de eerste overleggen en nadere onderzoeken naar mogelijkheden aan de zuidkant.

Wij missen wel nog een gebied: in Liempde tussen A2-Brukelsestraat-Rosenhofstraat. Daarom dienden we daar een wijzigingsvoorstel voor in. Natuurlijk bedenken we dat gebied niet zelf, er wordt in Liempt al heel lang over gesproken – met voor- en tegenstanders, zoals dat gaat.

Helaas was er behalve het CDA geen andere partij die het eens was met VVD. Gemist kansen voor Liempde!

Agrariërs – buitengebied

De VVD ziet dat er boeren zullen stoppen. Dat betekent dat er een toekomstplan moet liggen. Want we moeten voorkomen dat het buitengebied verloedert en dat criminelen er de baas de worden. Dat betekent dat er ruimte moet zijn voor kleinschalige ondernemingen en enige woningbouw

En natuurlijk moet er ruimte blijven voor boeren die doorgaan met het bedrijf. In de Omgevingsvisie van Boxtel worden echter te negatieve formuleringen gebruikt over bijv. “zo min mogelijk ” gebruik van bestrijdingsmiddelen en water. Dat is zo algemeen en niet toetsbaar, en daarmee ook niet af te dwingen, maar vooral zó voor de hand liggend dat het in de praktijk een holle frase is – terwijl het wel de indruk wekt dat sommige agrarische activiteiten niet wenselijk zijn. Hoewel natuurlijk niet alles bij het oude kan blijven, vinden wij deze formuleringen niet de manier om met boeren in gesprek te gaan over de duurzame toekomst van hun bedrijf.

Op initiatief van BALANS heeft de VVD daarom wijzigingsvoorstellen ingediend, die het helaas niet hebben gehaald.