De basis van een goed gemeentebestuur is dat het huishoudboekje op orde is. Wij vinden het heel normaal dat de gemeente niet meer uitgeeft dan dat er binnen komt. Dat is nu in onze gemeente helaas niet het geval. Door hoge uitgaven aan zorg, welzijn, sociaal en groen beleid is er een groot tekort op de begroting en zijn de reserves uitgeput. Er is een reëel risico dat de provincie zal ingrijpen (artikel 12 status). Dat betekent dat de gemeentelijke belastingen worden verhoogd, zonder dat de inwoners van de gemeente er nog iets over te zeggen hebben. De VVD wil dit koste wat het kost voorkomen.
De gemeenteorganisatie is er voor de inwoners. Ambtenaren werken om lokale problemen op te lossen en staan inwoners te woord. De gemeente hoort een betrouwbare partner te zijn. De gemeente Boxtel heeft een ambtelijke samenwerking met de gemeente Sint-Michielsgestel. Dat levert soms lastige situaties op. In de afgelopen jaren zijn er veel voorbeelden geweest van een gemeentelijk apparaat dat er niet was voor de inwoners. Dit moet anders.
Het college van burgemeester en wethouders is politiek verantwoordelijk voor de gemeentefinanciën en het functioneren van het ambtelijk apparaat. Daarvoor is het van belang dat er wethouders komen die echt aan het roer staan, keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen. De VVD wil een begroting die op orde is zonder lastenverzwaringen en een betrouwbare gemeente. Dit is mogelijk door te bezuinigen op het groene en sociale beleid van de gemeente Boxtel.
Financiën en gemeenteorganisatie op orde:
- Geen stijging van de OZB, riool- en afvalheffing. Het tekort van de gemeente wordt opgelost door te bezuinigen, niet door de belasting te verhogen.
- Over zonnepanelen wordt geen OZB betaald. Zonnepanelen zijn een investering in je woning of bedrijfspand en de meest praktische vorm van duurzame energie. Wij willen dat de gemeente zonnepanelen niet meetelt in de WOZ-waarde. Daardoor betaal je ook geen OZB over deze goede investering in je huis.
- Afbouwen van het ruimhartige vrijstellingenbeleid voor de afvalheffing. De gemeente heeft een ruimer vrijstellingenbeleid dan landelijk is voorgeschreven. Dit past niet in een tijd waarin de gemeente met grote tekorten zit.
- Binnen een collegeperiode de begroting en de reserves op orde stellen. De VVD wil absoluut voorkomen dat de gemeente een artikel 12 status krijgt (en dus failliet is). De provincie grijpt dan in en zal waarschijnlijk de belastingen flink verder verhogen.
- Toeristenbelasting heffen bij arbeidsmigranten die niet staan ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie. Ook tijdelijke bewoners van de gemeente Boxtel dragen, net als iedereen, bij aan de gemeentelijke financiën, omdat zij ook gebruik maken van de voorzieningen.
- Schrappen in subsidies maar het verenigingsleven wordt ontzien. Een onderzoek onder regie van de gemeenteraad naar de ambtelijke samenwerking. Veel inwoners klagen over het functioneren en de communicatie van het gemeentelijk apparaat. Ook ambtenaren zelf klagen over de ambtelijke samenwerking. De VVD wil een openbaar onderzoek, onder regie van de gemeenteraad, naar het functioneren van de ambtelijke samenwerking.
- De ambtelijke organisatie kan geen excuus zijn voor de bestuurders. Wethouders staan aan het roer en zijn verantwoordelijk. Wij willen wethouders die staan voor de inwoners. Benaderbaar voor overleg en het maken van afspraken.
- Betrek inwoners en ondernemers op een serieuze manier bij het opstellen van nieuw beleid. De “burgerparticipatie” loopt op dit moment niet goed. De gemeente is onduidelijk over de mogelijkheden en verwachtingen en komt afspraken niet na. Als de gemeente serieus in gesprek gaat met inwoners en ondernemers kunnen we samen de uitdagingen in de gemeente aanpakken.
- Het Gemeentelijk nieuws komt ook in het Brabants Centrum. Het gemeentenieuws hoort te verschijnen in alle lokale bladen en niet uitsluitend in gratis huis-aan-huis bladen.