Het bomenbeleidsplan 2022-2040 leidt mogelijkerwijs tot minder vergunningen. VVD vindt vermindering van regeldruk en lastenverlichting voor inwoners, maar ook voor MGD, erg belangrijk en is hier dus blij mee. Echter hebben we de risico’s, benoemd in de aangeleverde stukken, maar zeker ook aangegeven door de inspreker op de ingespreksavond zeker onthouden. Momenteel hebben we een mooie en groene gemeente en uiteraard willen wij dolgraag dat Boxtel dit groene karakter behoudt en daarmee ook onze bomen. Bomen zijn onmisbaar in onze planeet en dragen daarnaast ook bij aan ons woon- en leef genot.
Op de ingespreksavond begrepen we door de gestelde vragen dat er objectieve criteria komen, waarop getoetst kan worden of een boom wel of niet gekapt mag worden. Dit heeft ons wel gerustgesteld, het besproken voorbeeld dat je een boom in je tuin wilt kappen, maar je buren willen dat niet, enkel omdat het een mooie boom is, zou dus niet moeten voorkomen, omdat dit o.b.v. objectieve criteria wordt.
Wat betreft de invoering van de Groene Kaart, we hebben dan ook begrepen dat Sint-Michielsgestel ook gebruik maakt van de Groene Kaart en dat het –tot nu toe- goed loopt. Wel is het erg belangrijk dat de groene kaart op orde is en ook blijft. Wij willen de wethouder nadrukkelijk vragen om hier goed op toe te zien en goed vinger aan de pols te houden. We zijn daarnaast ook benieuwd naar het beleid omtrent aan- en herplanting, deze zien we nog niet terug, maar willen wel graag van de wethouder horen of dit nog opgenomen wordt.
Het bomenbeleidsplan staat nu opgesteld voor de periode van 2022-2040, dit vinden wij wel een erg lange tijd en zouden graag verzoeken om “harde” evaluaties in te stellen. We zouden graag van de wethouder horen hoe dit wordt geborgd.
We hadden daarnaast nog een vraag aan de wethouder over het voorpootrecht gesteld, dit is het recht dat grondbezitters het recht hebben om in eigen bezit bomen te planten en rooien op het stuk grond voor het eigen perceel. Onze vraag aan de wethouder is wat zijn visie is op de aanpak/communicatie naar burgers toe? Gaat u bijvoorbeeld pro-actief de inwoners aanspreken dat zij hier ook gebruik van mogen maken – en daarmee ook zelf een stukje onderhoud oppakken en de gemeente, maar ook hun leefomgeving, van mooi groen zouden mogen en kunnen voorzien?